Drie niveaus van zelfbevrijding in Dzogchen Meditatie

Het doel van Dzogchen meditatie is om de geest &' te ontdekken; s ware essentie, zijn natuurlijke staat. Deze essentie wordt traditioneel beschreven met woorden als ruime, open, helder, lichtgevend, en bewust. Het is non-dualistisch.

non-dualiteit is de natuurlijke kracht van de geest om niet bezig met het maken van onderscheid tussen dit en dat, goed en kwaad te krijgen, ze tegen ons. In de non-dualistische staat, onze typische mentale chatter langzaam afneemt; elke gehechtheid aan het oplossen van het verleden of de planning voor de toekomst vanzelf oplost, en de zorgen en frustraties die ons dwingen zichzelf te bevrijden. Vrede ontstaat, en we zijn in staat om uit te rusten in een open bewustzijn.

De capaciteit voor de zelfbevrijding van het lijden in Dzogchen meditatie kan op drie niveaus, afhankelijk van hoe diep de geest komt in haar ware essentie of natuurlijke staat. In de Nyingma traditie, worden deze drie vermogens aangeduid als Cherdrol, Shardrol en Rangdrol.

Cherdrol
Zoals een dauwdruppel verdampen in de zon.

Op dit niveau, meditatie is ontwikkeld om het punt waar we kunnen waarnemen of als mijn leraar, Tenzin Wangyal Rinpoche, houdt ervan om te zeggen “ gastheer &"; moeilijkheden of afleidende gedachten in het zuivere licht van het bewustzijn. Dit betekent dat we heel rustig rusten in een heldere, open toestand. We &'; re niet erg bezig met het proberen op te lossen of op te lossen al onze problemen op dat moment. We voelen ons aanwezig. We &'; re bewust van onze vijf zintuigen. We kunnen onze adem te raken.

Dan eventuele lastige gedachten doen ontstaan, we gewoon schijnen het licht van ons bewustzijn op hen in plaats van hen te volgen. Ze uiteindelijk zichzelf te bevrijden en we terug in een staat open bewustzijn te verplaatsen.

Hoewel dit wordt beschouwd als een kleine capaciteit, in feite, het is om te worden gevierd. Op dit niveau van ontwikkeling, wordt u in de richting van wordt veel minder gekweld door negatieve emoties. Je hebt de mogelijkheid om te werken met je eigen geest.

Emaho!

Shardrol
als sneeuw smelten als het valt in de zee.

Op dit niveau, meditatie de praktijk heeft zich ontwikkeld tot het punt waar storende gedachten die zich voordoen worden bevrijd op het moment dat ze zich voordoen.

Met andere woorden, stel elke vorm van storend denkpatroon dat je plagen. Misschien was het iets zei iemand op het werk. Misschien heb je het gevoel dat je onterecht geoordeeld. Zou kunnen zijn iemand die je afgesneden en dan gaf je de vinger! Dat was onbeleefd. Of misschien heb je &'; ve worstelen met familie kwesties voor jaren. Je weet precies hoe het voelt als deze gedachten komen. Er &'; s de typische emotionele aanval, een aanscherping in de buik, een stormloop van woede, een flits van verdriet, tranen, woede. Elk aantal reacties kunnen optreden. Ongeacht de situatie, je &';. Re helemaal verstrikt in deze

Nu, stel dat je &'; ve zitten in meditatie voor een tijdje. Je geest voelt duidelijk; je hart open is; je energie is zelfs; you &'; re in vrede. Vervolgens, exact dezelfde gedachte patroon dat meestal stuurt je in een neerwaartse spiraal ontstaat en lost alles in een handomdraai. Het heeft geen invloed. Als een zeepbel, zie je hoe ongrijpbaar en transparant het werkelijk is. Op dat moment ben je vrij.

Dit wordt beschouwd als een medium capaciteit. In feite, op dit niveau heb je het potentieel volledig bevrijd uit je lijden te zijn. U bent niet langer verbonden met het gelijk, en je voelt je niet nodig om uw eigen pijn te rechtvaardigen.

Emaho!

Rangdrol
als een slang het afwikkelen van de knoop van zijn eigen lichaam.

Op dit niveau, meditatie heeft zich ontwikkeld tot een volledig non-duale staat. De hele hele illusoire scheiding van dit en dat, subject en object, u en mij stort in zichzelf. De geest ontdekt zijn eigen inherente vrede en vreugde, en het rust gelijkmatig in een staat van Rigpa – helder, lichtgevend bewustzijn. Er is een enorm gevoel van eenheid als de hele wereld opent in een levendige weergave van de heilige energie. Primordial wijsheid ontstaat en alle verlichte kwaliteiten zijn van jou. In termen van storende emoties, er &'; s niets om over te praten hier. Ze zijn volledig en totaal opgelost

Emaho

***

Dit artikel is mijn eigen interpretatie van een lering gegeven door Ch ö.! Gyal Namkhai Norbu in zijn boek The kristal en de Weg van Licht: Sutra, Tantra en Dzogchen. Meer informatie over de leer van Namkhai Norbu bij Tsegyalgar.org.

Emaho is een Tibetaanse term die komt veel in de praktijk en studie van Dzogchen meditatie. Het betekent “ Hoe prachtig &";
.

innerlijke rust

 1. 3 Geestelijke stappen naar Moving op de snelheid van het leven
 2. Volg je dromen-Just do it!
 3. Gered door de Laundry: Van Mand aan Geluk in 8 stappen
 4. Kalmerende Your Mind in stappen Series: Het Belang van Temmen Uw Innerlijke Criticus
 5. I Am Home
 6. *** Checklist van Tien meer dingen die je kunt doen om te maken vreedzame relaties in je leven
 7. Energieke Vrijheid
 8. De Goed Idee /Good Intentions
 9. Een krachtige manier om te genezen uw emoties
 10. Een Realisatie - Er zijn geen gewone momenten
 11. BeSimply ... Een voortdurend gebed Dag 4
 12. Chill out
 13. Vergeving betekent het loslaten van het verleden
 14. Wie Zijn Geest Gidsen
 15. De geest is je leraar
 16. Verslaafd aan Ambivalentie?
 17. Wat Is A Woman's Stichting voor Real Love?
 18. Medeleven
 19. Hoe te Ervaar Your Soul
 20. Stuck In A Rut